Περίληψη του έργου

Το «Έργο Θήβα»

Τι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Την στιγμή που ο κόσμος μας καταρρέει και μια αρχαία πόλη που εγκυμονεί τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού βυθίζεται στη λήθη, μια ομάδα καλλιτεχνών και εθελοντών πολιτών αναβιώνει το περίφημο αίνιγμα της Σφίγγας με μια ερώτηση για τον άνθρωπο και τη μοίρα του.
Μπορεί η ψυχή της πόλης, το νόημα της ν’ αναστηθεί από τα χέρια των ανθρώπων της ή προορίζεται να καταρρεύσει στην άβυσσο;

Αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη, ο Κάδμος ίδρυσε την αρχαία ελληνική Θήβα, την Καδμεία. Εδώ είναι το σπίτι του Ηρακλή. Εδώ είναι το πρώτο θέατρο του Διονύσου στον ιερό χώρο του Καβειρίου, όπου ο Προμηθέας και ο ΠΑΙ (το Αρχέγονο Παιδί) βοήθησαν στη γέννηση του αρχέγονου ανθρώπου... Στα όρια της πόλης αυτής γεμισμένης  με μύθους και θρύλους η αινιγματική Σφίγγα, υπάρχει και καραδοκεί.

Το «έργο ΘΗΒΑ» προσπάθεια να αλλάξει το «γλωσσικό παιχνίδι» της μικρής αυτής πόλης, η οποία έχει, αδέξια συγκολλήσει στην ασυνείδητη υφή της, τα πολύτιμα απομεινάρια ενός δυναμικού παρελθόντος που τώρα αντλούμε στο παρόν για να  ενισχύσουμε την πραγματικότητά της,  την δική μας προσωπική υπόσταση.

Σε αυτή την προσπάθεια, στέλνουμε πίσω στην Σφίγγα την απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμα της:
"Γιατί ΑΝΘΡΩΠΟΣ;"  Την ρωτάμε
"Τι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ;" Είναι η απάντηση - ερώτημα που η Σφίγγα εντείνει σε αυτό το υπερβατικό – διανθρώπινο και διαχρονικό μυστήριο.

Το ερώτημα είναι το κεντρικό θέμα του διεθνούς «ολιστικού» έργου που ως κοινωνικό έργο τέχνης απλώνεται πάνω στον πραγματικό καμβά της πόλης που συλλαμβάνεται υπό το πρίσμα της σύγχρονης διαστημικής εποχής των γονιδίων, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, του internet. Ένα ερώτημα που φωτίζει μες το σκοτάδι την σύγχρονη κρίση. Μια απαίτηση επίμονης κριτικής για την απάντηση που έρχεται να φωτίσει την ουσία μας ...

Το σχέδιο αποτελεί το ευαίσθητο πείραμα-δείκτη που προκαλεί μια νέα απάντηση στα αρχαία ερωτήματα για τη φύση και το νόημα του ανθρώπου, λύσεις στον πραγματικό και τον εικονικό χώρο της πόλης όπου καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολίτες καλούνται μέσω αλληλεπιδράσεων να δώσουν, σχετικά με την ίδρυση της νέας αλλά αρχαίας Θήβας, απαντήσεις δηλαδή που καλούνται να τεθούν σε σχέση τα βαθιά ριζώματα της πόλης σε οντολογικά στρώματα, μονοπάτια που νουθέτησε ο πολιτισμός και η ιστορία της.

το πείραμα περιλαμβάνει:
- Μια ψυχοκοινωνική έρευνα στην ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου, αποκαλύπτοντας το πολιτισμικό δυναμικό της
-Μια διαγνωστική αξιολόγηση ως κατατομή της πόλης
- Την αξιολόγηση των επιπτώσεων του κοινωνικό-πολιτιστικού πειράματος μας, την αίσθηση της ευημερίας, την αίσθηση των οντολογικών διαστάσεων της ύπαρξης της, την ταυτότητα της, τον βαθμό και τον τρόπο συμμετοχής των κατοίκων στην κοινή ζωή και την ευημερία της πόλης.

μορφή:
-         Εγκαταστάσεις διεθνών έργων τέχνης, in situ καλλιτεχνικές δράσεις, παραστάσεις και διεπιστημονικές συναντήσεις για την έρευνα-διαλογισμό-διάλογο, όλα πάνω στον καμβά της πόλης και με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των πολιτών και των μαθητών ..
-         Ζωντανή αλληλεπιδραστική παρακολούθηση αρχαιολογικών ανασκαφών όπως αυτή του ναού του Ισμήνιου Απόλλωνα.
-         Ευαισθητοποίηση και συλλογή υπογραφών για τον παραμελημένο ιερό χώρο των Καβειρίων Μυστηρίων
-         Καλλιτεχνική δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στον εικονικό χάρτη της πόλης με ανοιχτές δράσεις με εικονικά καλλιτεχνικά έργα και διαπολιτισμική επικοινωνία των συμμετεχόντων σε σύνδεση με την πολιτιστική υποδομή του τόπου
-         Διαδραστικό κοινωνικό παιχνίδι που βασίζεται σε ένα μείγμα της αρχαίας και της σύγχρονης ζωής, στη Θήβα-τοπίο- μύθος  σε μια προσπάθεια να καθοριστεί ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην παγκόσμια υβριδική εποχή μας.

στόχος:
Μέσω της αυξημένης πολιτιστικής ευαισθητοποίησης της, η εγκαταλειμμένη Θήβα γίνεται ένα ζωντανό παράδειγμα θεμελιωμένης ζωντανής πόλης μέσω της ανανέωσης του υπαρξιακού αινίγματος του ανθρώπου. «Τι είναι Άνθρωπος;», ζητά ο «έργο» από την Σφίγγα, καθώς περνάμε από μια εγωκεντρική σε μία λογοκεντρική πνευματική κατάσταση…